UNIDAD DIDÁCTICA

UN VIATGE FASCINANT

La migració de les aus és un fenomen que des de sempre ha despertat la curiositat del ser humà. Generació rere generació, amb l'augment del coneixement dels processos que intervenen, la curiositat es converteix en fascinació al contemplar el sorprenent d'estos viatges, les proeses que xicotetes aus realitzen any rere any per a tornar a les seues localitats de reproducció, evitant i sortejant multitud d'amenaces i perills.

Són moltes les adaptacions i processos interns de les aus els que intervenen en la migració, i s'han anat ajustant com un rellotge al llarg de milers i milers d'anys. Per això, les aus migratòries són molt sensibles a les alteracions en els hàbitats i ecosistemes utilitzats durant la migració i els llocs a què es desplacen.

A causa de la situació geogràfica de la Península Ibèrica, som molt afortunats de poder contemplar cada any com milions d'aus solquen els nostres cels i utilitzen els distints ambients de la nostra regió al llarg dels seus desplaçaments entre África i el centre i nord d'Europa.

Però al mateix temps, som responsables de protegir este fenomen meravellós de la natura, que implica al seu torn conservar la biodiversitat, en tant que tots els hàbitats i ecosistemes juguen un paper important en algun moment del cicle vital de les aus migratòries.

Esta Unitat Didàctica pretén acostar als alumnes el meravellós fenomen de la migració. Conéixer els processos que intervenen en tal demostració de valentia, esforç, coratge i llibertat per part de les aus, conscienciar sobre l'enorme riquesa natural que atresora la nostra regió, és la millor forma de respectar i protegir este viatge fascinant, i que entre tots podem fer dels nostres camps, aiguamolls i muntanyes un refugi segur per a les aus silvestres.

> ENTRAR A LA UNITAT DIDÀCTICA

Edita: SEO/BirdLife
www.seo.org

Coordinació editorial i textos: Pablo Vera-SEO/BirdLife
Fotografies: els seus autors
Imatges: Juan Varela i Miguel Calero
Diseño web: minipixel.es / Raquel de la Fuente

www.seo.org/ud-volar-viajar-vivir
www.leavingisliving.org

Octubre 2013